26 Απριλίου 2012

Απάντηση σε κείμενο υπογραφών




Τις τελευταίες ημέρες διακινείται σε μια σειρά ασφαλιστικές εταιρείες ένα κείμενο υπογραφών των εργαζομένων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ), το οποίο απευθύνεται στις διοικήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΥΑΕ) και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ). Οι εργαζόμενοι της ΕΑΕΕ καλούν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου να το υπογράψουν. Κρίνουμε απαραίτητο να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το κείμενο, ξεκαθαρίζοντας ορισμένα ζητήματα που θέτει.

14 Απριλίου 2012

Σου κύρηξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ!


Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, αξιοποιώντας στο έπακρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έθεσε στη διάθεση των εργοδοτών η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η Ε.Ε., έρχεται και εκβιάζει ανοιχτά τους εργαζόμενους του κλάδου.

Μετά τη συνεδρίασή της στις 8/3 πρότεινε μια κυριολεκτικά κουρελιασμένη νέα κλαδική ΣΣΕ, με μειώσεις που υπολογίζονταν στο 25%. Μετά από νέα συνεδρίασή της στις 6/4 επανέρχεται και προτείνει στους εργαζόμενους:

  • Μείωση σε κάθε κλιμάκιο της παλιάς κλαδικής ΣΣΕ κατά 12%
  • Η κλαδική ΣΣΕ συντάσσεται ξανά από το μηδέν, με όλες οι θεσμικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τον κλάδο (ωράριο, επιδόματα, άδειες κτλ.) είτε να καταργούνται, είτε να πέφτουν στο επίπεδο της ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ.
  • Αν αυτή της η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή απειλεί πως θα καταγγείλει την ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ και δε θα μπει σε διαδικασία υπογραφής κάποιας νέας, περιμένοντας να περάσει το τρίμηνο της μετενέργειας ώστε να αρχίσουν να υπογράφονται παντού ατομικές συμβάσεις, με μόνο «κάτω όριο» τον κατώτατο μισθό της ΓΣΕΕ.
Απέναντι σε αυτές τις θρασύτατες εργοδοτικές θέσεις η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) εμφανίζεται ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΣΥNAIΝEΣΕΙ!
Σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας στις 11/4, αποφάσισαν:

  • Να δεχτούν την μείωση σε όλα τα κλιμάκια κατά 12%, ζητώντας μόνο να μείνει στο ίδιο επίπεδο το 12ο κλιμάκιο, το ύψος του οποίου σχετίζεται με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.
  • Να δεχτούν κάποια από τα μειωμένα επιδόματα κτλ., επιμένοντας σε κάποια άλλα.
Όλα αυτά στο όνομα της «διατήρησης του θεσμού της κλαδικής ΣΣΕ», στο όνομα του «υπεύθυνου συνδικαλισμού» και των «δύσκολων καιρών», στο όνομα του να αποφύγουμε τα χειρότερα, ενώ μάλιστα βγάζουν μόνοι τους εκ των προτέρων συμπεράσματα πως «οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν συμμετέχουν, δεν θα κινητοποιηθούν». Ταυτόχρονα αρνούνται να πάνε σε Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων...

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΑΙ
ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Αυτός ο δρόμος δεν βγάζει πουθενά. Η εργοδοσία σε συνθήκες κρίσης θα επιχειρεί να επιταχύνει συνεχώς την επίθεσή της, να συνθλίψει μισθούς και δικαιώματα. Μην έχεις αυταπάτες πως μαζί με την «ανάκαμψη της οικονομίας», όποτε αυτή έρθει και για όσο κρατήσει, θα επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα. Η ανάκαμψη των κερδών τους θα βασιστεί κυριολεκτικά πάνω σε εξαθλιωμένους εργάτες! Οι υποχωρήσεις σήμερα δεν διασφαλίζουν απολύτως τίποτα, απλώς στρώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα αύριο.
Άλλωστε το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ετοιμάζονται ήδη, με μπαμπούλα την χρεοκοπία, μετά τις εκλογές να πάρουν νέα μέτρα σφαγιασμού των εργαζομένων. Αυτά είναι βέβαιο πως οι εργοδότες θα προσπαθήσουν να τα εφαρμόσουν άμεσα, αναθεωρώντας τότε ξανά τα όσα σήμερα φαίνονται δήθεν πρόθυμοι να συμφωνήσουν.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Ο μόνος δρόμος προκειμένου να μην φτάσουμε στην εξαθλίωση. Ο δρόμος της αξιοπρέπειας, του αγώνα, της ταξικής πάλης!

Ο δρόμος των εργαζομένων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που μετά από κινητοποιήσεις και απεργίες εβδομάδων επιβάλανε σε κάθε εργοδότη-εργολάβο νέα τοπική ΣΣΕ με αυξήσεις.
Ο δρόμος των εργαζομένων της «Αριάδνη ΑΕΒΕ» στο Ηράκλειο Κρήτης, που μετά από 70 μέρες απεργίας ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις προτάσεις για εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις.
Ο δρόμος των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουγίας».
Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών το Π.Α.ΜΕ.:
·         Ούτε βήμα πίσω! Δεν δεχόμαστε ούτε 1 Ε επιπλέον μείωσεις στους μισθούς μας.

  • Κανείς δεν μπαίνει σε διαδικασία ατομικών συμβάσεων-μειώσεων. Σε κάθε εταιρεία που προωθείται κάτι τέτοιο σε μέρος ή στο σύνολο των εργαζομένων πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση από το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.
  • Οργανωνόμαστε σε κάθε εταιρεία, σε κάθε χώρο δουλειάς! Προχωρούμε σε συσκέψεις/συνελεύσεις εργαζομένων σε όλες τις ασφαλιστικές, παίρνοντας αποφάσεις για την υπεράσπιση των μισθολογικών κ.ά. δικαιωμάτων στον συγκεκριμένο χώρο, καταδικάζοντας τους νόμους της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών και της Ομοσπονδίας.
  • Απαιτούμε την σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου και ειδικά στο πρωτοβάθμιο κλαδικό σωματείο, τον Σ.Υ.Α.Ε.
  • Διεκδικούμε νέα κλαδική ΣΣΕ που να καλύπτει τουλάχιστον τον πληθωρισμό.
  • Ανατρέπουμε τους συσχετισμούς σε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδία. Πετάμε στην άκρη τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Συσπειρωνόμαστε στο Π.Α.ΜΕ. Χρηματοπιστωτικού!
Σε αυτό το δρόμο, σε αυτή τη διαδικασία, η επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες θα πρωτοστατήσει, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Έλα σε επαφή μαζί μας:
6977594847 (Νίνα)
6933316287 (Νίκος)