25 Οκτωβρίου 2012

Γραμματεία Π.Α.ΜΕ. Χρηματοπιστωτικού: Να μην περάσουν τα σχέδια υποβάθμισης της υγείας

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ 
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η επίθεση δεν έχει τέλος. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας υγείας, στην πλήρη εμπορευματοποίησή της, στη λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω.
Η ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι μια αιφνιδιαστική κίνηση, όπως διατείνεται η ηγεσία της ΟΤΟΕ. Ήρθε να συμπληρώσει ένα σκηνικό, που γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό στον τομέα της υγείας. Μειώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η τροπολογία που κατατίθεται δεν είναι μια «αντιδημοκρατική», «αντισυνταγματική» μεθόδευση, όπως διατείνονται  οι ηγεσίες των επιχειρησιακών σωματείων. Δεν είναι ούτε καν «παράνομη»,  αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί νομοθετούν κατά πώς βολεύει, κάθε φορά, τα πλούσια αφεντικά τους.
Είναι η συνειδητή πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, θα διαμορφώνουν όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.
Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να περιοριστούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε ένα ανεπαρκές πακέτο, που δε θα καλύπτει τις ανάγκες. Να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και την Πρόνοια.
Να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας.
Η τροπολογία αυτή επιβεβαιώνει το νέο γύρο επίθεσης στην περίθαλψη του λαού, που έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, αναμονή και εφησυχασμό. Οδεύουμε σε μια περίοδο όπου, ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στην τσέπη του, θα μπορεί να αγοράζει το επίπεδο της Υγείας του.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πληρώσει τις αντιλήψεις που καλλιεργούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι αριστεροί διαχειριστές του ρεαλισμού, ότι: «τα μέτρα δε θα μας πιάσουν, θα διατηρήσουμε τα ταμεία μας αν αυξήσουμε τις εισφορές μας, θα εξαιρούμαστε κάθε φορά με υπόγειες διαδρομές και συναντήσεις». Μήπως δεν έχει υποβαθμιστεί η Υγεία όσων είναι ήδη στο ΤΑΥΤΕΚΩ; Μήπως, τα λεγόμενα υγιή ταμεία, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπαρξης ή μείωσης των παροχών;
  • Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ακολουθούνται από απολύσεις  και  αλλαγή εργασιακών σχέσεων, από τη μείωση  και του μη μισθολογικού κόστους, με δυσμενείς συνέπειες στον κλάδο υγείας.
  • Οι τραπεζίτες και οι τράπεζες στον καπιταλισμό ούτε μεγαλόψυχοι είναι, ούτε κοινωνικά ευαίσθητοι. Ένας είναι ο καημός τους: η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία.
Η επίθεση αυτή δεν ανακόπτεται  με νομικά τερτίπια και ούτε με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, που προωθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ, στο οποίο θα ανήκουν τα ταμεία του ΤΑΥΤΕΚΩ και  κάποτε στο μέλλον θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα.
Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο ταμείο, ακόμα και αν δημιουργηθεί, θα στηρίζεται στη λογική των εισφορών  από το μισθό μας (όσος θα είναι αυτός), οι οποίες θα αυξάνονται αντίστοιχα με τα κόστη φαρμάκων και της εμπορευματοποιημένης υγείας , αλλιώς θα είναι ένας άλλος ΕΟΠΥΥ.
Είναι επίσης φανερό ότι, αν οι τραπεζίτες επιλέξουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ταμείο, θα το κάνουν γιατί από εκεί θα βγάζουν κέρδη.
Ένας τέτοιος στόχος   δεν προωθεί την ενότητα του κλάδου. Υπονομεύει τη δυνατότητα να έχει ένας αγώνας αποτελέσματα, σπέρνει αυταπάτες, οδηγεί τελικά σε πισωγύρισμα και χειροτέρευση. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν τη κατάσταση.
Σήμερα είναι πιο βέβαιο από ποτέ ότι, κανένας μόνος του και τμηματικά, δεν μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά την ενιαία επίθεση που δεχόμαστε. Στα λόγια όλοι μαζί και στην πράξη ο καθένας το μαγαζάκι του, είναι λογική που διευκολύνει την κυβέρνηση –Τρόικα-ΔΝΤ και ΕΕ να περνούν εύκολα την αντεργατική τους πολιτική.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα  και προοπτική. Τέτοιο, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης στον πόλεμο που διεξάγεται.
  • Λέμε όχι στην ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, για να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω.
  • Ενώνουμε και συσπειρώνουμε τον κλάδο,  διεκδικώντας  ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους εργαζόμενους, στις τράπεζες και στις θυγατρικές, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Ένα ταμείο όχι επαγγελματικό, αλλά στη βάση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων που έχουμε στον κλάδο, με τις καλύτερες παροχές.
  • Χωρίς καμία αυταπάτη. Ο αγώνας για τη διατήρηση των παροχών περνά μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία.
  • Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
  • Ο αγώνας για τα ζητήματα της Υγείας πρέπει να συντονιστεί με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη, ενάντια στην προωθούμενη πολιτική που τη τσακίζει.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ανοίξουν τέτοιο δρόμο. Χρόνια τώρα, είναι στη γραμμή της ενσωμάτωσης και του συμβιβασμού και δεν αλλάζουν.
  • Το ΠΑΜΕ καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
  • Να μην επιτρέψουν ούτε το εμπόριο ελπίδας, ούτε την υποταγή.
  • Να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα.
  • Να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να κλιμακωθεί ο αγώνας.
Ο δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της σύγκρουσης είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Είναι ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

23 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ της 10/10/2012

Συνάδελφοι,
Στις 10/10/2012 συνεδρίασε το Δ.Σ. του κλαδικού μας σωματείου, του ΣΥΑΕ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε μετά και από απαίτηση της παράταξης της ΕΣΑΚ, που μία εβδομάδα πριν είχε ζητήσει τη πραγματοποίησή του με 4 τουλάχιστον θέματα:
  • Τον άμεσο ορισμό Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με θέμα την κλαδική ΣΣΕ.
  • Την κήρυξη από τον ΣΥΑΕ απεργίας στις 18/10 και τη μέρα ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή.
  • Την καταδίκη των σχεδίων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρόσφατο αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας, για πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, για πλήρη «απελευθέρωση αυτής της αγοράς».
  • Την υποστήριξη του ΣΥΑΕ στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, με το οποίο προβλέπεται η πλήρης κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και κάθε εφαρμοστικού νόμου που τις ακολούθησε.

Η ΕΣΑΚ, μετά τις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2011, δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Παρ’ όλα αυτά ζητήσαμε από τη διοίκηση να μας ειδοποιήσει έγκαιρα για τη μέρα και ώρα της συνεδρίασης, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας.

Η διοίκηση του ΣΥΑΕ, διαμέσου της προέδρου του Όλγας Τσόγκα, μας ειδοποίησε 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση!

Τι έγινε στη συνεδρίαση:
1)    Δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία, δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία για καμία από τις προτάσεις που καταθέσαμε, για κανένα από τα θέματα που θέσαμε προς συζήτηση. Συγκεκριμμένα:  
·  Για το θέμα της πραγματοποίησης έκτακτης γενικής συνέλευσης απορρίφθηκε χωρίς ψηφοφορία η πρότασή μας, που ήταν συγκεκριμένη και θεωρούμε πως βοηθούσε στη σωστή προετοιμασία της (μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/8tu85x5). Αντ’ αυτού, το μόνο που «αποφάσισε» το Δ.Σ. ήταν πως η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί «κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον στις 14/11». Αν δεν είχαμε επιμείνει ξανά και ξανά ούτε καν συγκεκριμένη ημερομηνία θα είχε ακουστεί.
·  Για το θέμα της πρότασης νόμου του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη στήριξη της οποίας έχουν προσυπογράψει εκατοντάδες σωματεία και φορείς, κατατέθηκε συγκεκριμένο ψήφισμα (μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/9f35ht7), επί του οποίου και πάλι δεν έγινε ψηφοφορία. Παρ’ ότι μαζί με το αίτημά μας για σύγκλιση του Δ.Σ. είχε αποσταλεί σε αυτό και η πρόταση νόμου, τα μέλη του ισχυρίστηκαν πως πρέπει πρώτα «να τη μελετήσουν». Αφού τους εξηγήθηκε τί ακριβώς περιλαμβάνει, ανέφεραν πως «φυσικά και είναι υπέρ αυτής». Η πρόεδρος του ΣΥΑΕ δεσμεύτηκε πως το θέμα θα το φέρει και σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Όταν όμως τους ζητήθηκε να ξεκαθαρίσουν αν όλοι αυτοί οι βερμπαλισμοί σημαίνουν πως αποδέχονται το ψήφισμα ή αντίθετα το απορρίπτουν, δεν απάντησαν. Το ίδιο συνεχίζεται από την ημέρα που έγινε το Δ.Σ. εως και σήμερα, μιας και επανειλημμένα καλέσαμε τη διοίκηση του σωματείου να μας δώσει την απόφαση του Δ.Σ., θετική ή αρνητική, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση.
·  Τη καταδίκη των σχεδίων των εργοδοτών του κλάδου για κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης το Δ.Σ. του ΣΥΑΕ τη παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες, αφού, όπως μας είπαν, «ό,τι λέχθηκε στο συνέδριο της Ύδρας ήταν ανεπίσημες τοποθετήσεις. Μόνο αν βγάλει κάτι επίσημο η ΕΑΕΕ θα το καταγγείλουμε».
·  Ως προς τη κήρυξη απεργίας, δε βρήκανε καν λόγο να συζητηθεί, μιας και μέχρι τη συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε ήδη παρθεί από τη ΓΣΕΕ απόφαση για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 18/10. Το σημαντικό βέβαια για εμάς δεν ήταν να παρθεί μια τυπική απόφαση. Το σημαντικό ήταν μπροστά στην απεργία η διοίκηση του σωματείου να κάνει επιτέλους κάποια βήματα για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου: Να φτιάξει ένα πρόγραμμα περιοδιών στις εταιρείες, να προχωρήσει σε συσκέψεις στους εργασιακούς χώρους εκείνους που η επιθετικότητα της εργοδοσίας εντείνεται (και είναι πολλοί), να συζητήσει το ενδεχόμενο απεργιακής περιφρούρησης σε κάποιο χώρο τη μέρα της απεργίας, να σταθεί η απεργία με άλλα λόγια αφορμή ώστε να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς του σωματείου.
Τίποτα τέτοιο δε συνέβη: Ο ΣΥΑΕ μπροστά στην απεργία της 18/10, για άλλη μια φορά, δεν έβγαλε καν δική του ανακοίνωση! Η ανακοίνωση της ΟΑΣΕ, δε, βγήκε μία μέρα πριν την απεργία, δε μοιράστηκε πουθενά, στάλθηκε σε κάποιες εταιρείες με FAX, όπου τις περισσότερες φορές κατέληξε στα αζήτητα…
2)    Η πλήρης κατρακύλα όμως αποκαλύφθηκε όταν στο ΔΣ άρχισε να γίνεται ενημέρωση για τη δράση της διοίκησης του σωματείου το προηγούμενο διάστημα.
Εκεί η πρόεδρος του ΣΥΑΕ ενημέρωσε πως «έχει έρθει σε επαφή με μια σειρά εταιρείες για το ενδεχόμενο υπογραφής ανάμεσα στις εταιρείες και στον ΣΥΑΕ επιχειρησιακών συμβάσεων». Σε ερώτησή μας τί περιεχόμενο θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις απάντησε «αναλόγως τη κατάσταση των εταιρειών. Εμείς ξεκινάμε από την παλιά κλαδική και αναλόγως με τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης μπορεί να κάνουμε τις κατάλληλες υποχωρήσεις». Βέβαια, όπως η ίδια παραδέχθηκε, σε καμία από τις εταιρείες που έχουν γίνει τέτοιες κρούσεις δεν υπάρχει ανταπόκριση στη πρότασή τους. Οι εργοδότες του κλάδου φαίνεται να προτιμούν να πάνε το επόμενο διάστημα σε ατομικές συμβάσεις, παρά τις απανωτές υποχωρήσεις του σωματείου και της ΟΑΣΕ. Περίεργο…
Επιπλέον, σε θέμα που θέσαμε για το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, που φαίνεται να αμφισβητείται σε μια σειρά εταιρείες μετά τη λήξη ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ, η επιλογή του σωματείου δεν είναι να το διεκδικήσει δυναμικά σε όσες εταιρείες αμφισβητείται, αλλά να «περιμένει πρώτα τις κινήσεις της ΕΑΕΕ». «Μόλις γίνουν τέτοιες θα απαντήσουμε κι εμείς και ίσως κινηθούμε και νομικά» μας απάντησαν…
Τέλος, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό μέλος του Δ.Σ. ενός σωματείου να αναφέρει πως στην εταιρεία του «κάθε μήνα γίνονται 1-2 απολύσεις και πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να πάμε σε ατομικές συμβάσεις», να φέρνει πληροφορίες και για άλλη εταιρεία που έκανε 5 απολύσεις το Σεπτέμβρη και όλα αυτά να προσπερνιόνται, να μην υπάρχει καμία πρόθεση για συζήτηση αντιδράσεων εκ μέρους του σωματείου και να πηγαίνει η κουβέντα σε «επόμενα θέματα». ΠΟΙΑ «ΕΠΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ»;!;!;!
Συνάδελφοι, η προσπάθεια του ΣΥΑΕ να υπογράψει διαφορετικές σε κάθε εταιρεία επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις σημαίνει:
·         Ότι ο ΣΥΑΕ και η ΟΑΣΕ στη πραγματικότητα έχουν παρατήσει κάθε προσπάθεια για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
·         Ότι ακόμη κι αν κάποτε υπογραφεί ξανά κάποια κλαδική σύμβαση, εάν στις διάφορες εταιρείες του κλάδου έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές, βάσει των τελευταίων νόμων αυτές είναι που υπερισχύουν, ακόμη κι αν προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές και δικαιώματα.
·         Ότι σε κάθε εταιρεία του κλάδου θα ισχύουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες αμοιβών και δικαιωμάτων, αφού ταυτόχρονα δε θα υπάρχει ο ενοποιητικός παράγοντας της κλαδικής ΣΣΕ. Οδηγούμαστε έτσι σε περαιτέρω διάσπαση των εργαζομένων του κλάδου.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο αν δεν τον βάλεις εσύ!

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Ως ΕΣΑΚ δηλώνουμε πως θα πάρουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για να σταματήσει η κατρακύλα στον ΣΥΑΕ. Καμία τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς αν τα μέλη του σωματείου, οι εργαζόμενοι του κλάδου, εσείς, δεν ενεργοποιηθείτε. Γραφτείτε μαζικά μέλη στο σωματείο. Γυρίστε μια για πάντα τη πλάτη στη συμβιβασμένη τωρινή του διοίκηση. Πάρτε μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση που έρχεται. Ελάτε σε επαφή με την ΕΣΑΚ, συμμετέχετε στην επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Μόνο αν αυτή αποκτήσει «πόδια» σε κάθε εταιρεία και χώρο δουλειάς του κλάδου μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών και του πολιτικού τους προσωπικού.

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση στον ΣΥΑΕ
(στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)

19 Οκτωβρίου 2012

Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς

[Εδώ μπορείτε να βρείτε το αρχικό άρθρο του Ανδρέα Κολλά, στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία του Π.Α.ΜΕ. Για να διαβάσετε την καταγγελία της εκτελεστικής γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. από την κεντρική σελίδα του, πατάτε πάνω στην εικόνα]

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς την εργατική τάξη
Προς όλα τα σωματεία του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Προς κάθε τίμιο Συνδικαλιστή

Νέοι κίνδυνοι απειλούν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με πρόσχημα την απαλλαγή του από την γάγγραινα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κυοφορείται νέα γενιά εργατοπατέρων. Με πρόσχημα την αναδιάταξη σχεδιάζεται η αποδιοργάνωση και η πλήρης εκτροπή από τον ταξικό του προσανατολισμό.
  • Σε μια περίοδο που απαιτείται γερή και μαζική οργάνωση στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους τόπους δουλειάς με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, προτείνεται η διάλυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και η μετατροπή τους σε συμβουλευτικά όργανα.
  • Σε μια περίοδο που απαιτείται συνδικάτα με ηγέτες αποφασισμένους να υπερασπισθούν την εργατική τάξη από την άγρια εκμετάλλευση των καπιταλιστικής εργοδοσίας και του κράτους, σχεδιάζεται η εμφάνιση μιας νέας γραφειοκρατίας.

Δεν υπερβάλλουμε. Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, πρόσφατα προσχωρήσας στην κυβερνώσα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν δημοσιεύονταν στην εφημερίδα Αυγή και δεν ήταν στην επίσημη ιστοσελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης, αν δεν περνούσε σε ανοιχτή συνεργασία με τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη σαν αυτόν έχουν βαριές αμαρτίες στις πλάτες τους. Όχι μόνο έβαλαν και βάζουν πλάτη να περνάνε βάρβαρα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, όχι μόνο συνδιαμόρφωναν τις αντεργατικές πολιτικές με τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, αλλά κυρίως μπαίνουν, μπροστά για την υλοποίηση τους, αξιοποιώντας τον «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο συμμετείχαν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Στο όνομα της αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος προτείνει ο Α. Κολλάς:

  • Τη συγχώνευση των 176 Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε 13 περιφερειακές οργανώσεις. Τα υπάρχοντα γραφεία αυτών των οργανώσεων να γίνουν γραφεία εξυπηρέτησης εργαζομένων για την διεκπεραίωση αιτημάτων των εργαζομένων π.χ για σύνταξη κλπ.
  • Την μετατροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων σε εργασιακά συμβούλια.
  • Την θεσμοθέτηση Περιφερειακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η πρόταση του για διάλυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η μετατροπή τους σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών είναι βούτυρο στο ψωμί των επιδιώξεων των πολυεθνικών για να απαλλαγούν από κάθε οργανωμένη αντίσταση και πάλη ενάντια τους. Αποτελεί πλήρη παράδοση στις ακόρεστες ορέξεις τους. Ανοίγει ο δρόμος για να τσαλαπατούν τη ζωή της εργατικής τάξης χωρίς κανένα εμπόδιο και να αυξάνουν τα κέρδη τους, βασανίζοντας την εργατική τάξη στα κολαστήρια των χώρων δουλειάς. Τα εργασιακά συμβούλια δεν είναι κέντρο οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, αλλά όργανο συνεργασίας με την εργοδοσία. Κυρίως επιδιώκουν να απαλλαγούν από τα συνδικάτα εκείνα που παλεύουν με γραμμή κόντρα στα συμφέροντα των βιομηχάνων, που επιδιώκουν την συσπείρωση της εργατικής τάξης ενάντια στην ιδιοκτησία μιας χούφτας παράσιτων που είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και της ανήκει. Που παλεύουν για να απαλλαγεί η εργατική τάξη από τους εκμεταλλευτές της.

Η θεσμοθέτηση περιφερειακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ουσιαστικά είναι στη γραμμή του κεφαλαίου που επιδιώκει να δημιουργήσει τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, όπου θα είναι εργασιακά γκέτο και φορολογικοί παράδεισοι για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει στις γραμμές της βασικά στελέχη του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και η ίδια προσχωρεί σε αυτούς τους μηχανισμούς γιατί επιδιώκει να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα μπροστά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η κυβερνώσα αριστερά.

Γι’ αυτό στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε διαχωρίσει τις θέσεις μας. Παλεύουμε για την ανασύνταξη του, για ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η εργατική τάξη να διώξει από πάνω της τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που για χρόνια ολόκληρα κατατρώει τα συνδικάτα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, σε συμβιβασμό, σε ήττα. Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμού δύναμης με απεγκλωβισμό από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας, από την επιρροή της εργοδοσίας, του κράτους, νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα, χωρίς οργάνωση.
Χρειαζόμαστε συνδικάτα, την συλλογική μορφή της εργατικής τάξης, απέναντι στο κεφάλαιο, μαζικά, ζωντανά, μαχητικά, δημοκρατικά, που θα διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων στην λειτουργία τους, που θα ενισχύουν τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, που θα ενισχύουν την εργατική πρωτοβουλία. Με ηγέτες με κύρος και υψηλό αγωνιστικό ήθος που θα μπορούν να βάζουν στη μάχη όλο και περισσότερες δυνάμεις.
Το ταξικό κίνημα αγωνίζεται για συσπείρωση και ενότητα της εργατικής τάξης με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Που θα βάζουνε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αλλαγών, στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Των αλλαγών που θα απαλλάξουν την εργατική τάξη από το καθεστώς της εκμετάλλευσης και θα ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη με κριτήριο την ευημερία των λαϊκών δυνάμεων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

14 Οκτωβρίου 2012

18 Οκτώβρη να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσουν μηχανές, να κλείσουν μαγαζιά, να παραλύσει η χώρα.

(Η κεντρική απεργιακή ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ.)


ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 18 Οκτώβρη
ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣΜΑΣ ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.

Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!
Εσύ παράγεις τον πλούτο, σε σένα πρέπει να επιστρέψει!

Δεν πάει άλλο! Καταργούν τον κατώτερο μισθό, τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας. Επιχειρούν να απελευθερώσουν το ωράριο, να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία, να σκλαβώσουν και να περάσουν αλυσίδες στους εργαζόμενους, να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

Να νεκρώσουν τα πάντα!
Να σταματήσουν μηχανές, να κλείσουν μαγαζιά, να παραλύσει η χώρα.

Να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία!

Εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, όλοι και όλες στην απεργία.

Nα μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!

Με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργείται στην ουσία ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης, των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο εκείνοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο. Καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που περιείχε ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης, οι τριετίες, τα επιδόματα, η άδεια. Μειώνουν εκ νέου τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Αυξάνουν το μέγιστο αριθμό ημερών εργασίας σε 6 ανά βδομάδα για όλους τους τομείς. Ορίζουν την ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση στις 11 ώρες, άρα 13 ώρες δουλειά τη μέρα χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,
Μην κάθεσαι σκυφτός! Μη μένεις αμέτοχος στους αγώνες που γίνονται. Μην παραμυθιάζεσαι από τους εκμεταλλευτές και το συνάφι τους. Μη σκορπάς τις ελπίδες σου σε δυνάμεις που σε αντιμετωπίζουν ως εκλογική πελατεία για τις επόμενες εκλογές.
Εσύ έχεις τη δύναμη! Να ξεθαρρέψεις! Να μπεις στη μάχη πιο αποφασιστικά.
Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά! Εσύ παράγεις τον πλούτο.

Στην οργάνωση κι αντεπίθεση της τάξης μας έλα κι εσύ, που έως τώρα δεν έχεις απεργήσει. Να συμβάλλεις κι εσύ, ώστε η απεργιακή κινητοποίηση να δώσει απάντηση, να τους τραντάξει. Να μη δεχθούμε να δουλεύουμε 13 ώρες χωρίς δικαιώματα, για 400 ευρώ. Να μη δεχτούμε την ανεργία ως φυσικό φαινόμενο.

Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑ - ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ
Τέρμα οι θυσίες για τη σωτήρια των κεφαλαιοκρατών και τα κέρδη των δανειστών

Να πετάξουμε τις ξένες σημαίες. Να μην παρασυρθεί κανένας εργάτης από την όξυνση των ανταγωνισμών. Η επίσκεψη της Μέρκελ πραγματοποιήθηκε για να προωθηθούν και να στηριχτούν τα συμφέροντα των Γερμανών καπιταλιστών, αλλά και τα συμφέροντα όλου του κεφαλαίου στην ΕΕ και στην Ελλάδα έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Όλοι αυτοί είναι ενωμένοι απέναντι στην εργατική τάξη γιατί γνωρίζουν ότι από την εκμετάλλευση, τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών, θησαυρίζουν.
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κανένας να μην ξεγελαστεί! Τα μέτρα δεν έχουν σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα, ούτε είναι για το καλό της χώρας μας. Το χρέος δε δημιουργήθηκε από την ευημερία του λαού. Το έλλειμμα στα δημόσια ταμεία και στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται στην άλλη όχθη, στα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, της μεγαλοεργοδοσίας, των μονοπολιακών ομίλων.

Δεν υπάρχει εθνικό συμφέρον, εθνικοί στόχοι και εθνικές θυσίες. Η Ελλάδα ως χώρα είναι μία, αλλά δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα! Τα νέα βάρβαρα μέτρα, όπως και τα προηγούμενα, δεν είναι άσχημα για όλους. Τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες τα αναζητούσαν χρόνια και είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων που μας εξαθλιώνουν. Αυτοί έφεραν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Αυτούς υπηρετεί η νέα κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αρπαχτικά αυτά δεν είναι η πατρίδα. Πατρίδα είμαστε εμείς που δημιουργούμε όλο τον πλούτο και όχι μια χούφτα παράσιτα που τον κλέβουν.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Οι απαιτήσεις των εργοδοτών φανερώνουν τι σημαίνει η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε. Μας θέλουν στη δουλειά με μεροκάματα πείνας, από ήλιο σε ήλιο, χωρίς κανένα δικαίωμα, για να μπορούν να γεμίζουν με τον ιδρώτα μας τα θησαυροφυλάκια τους στην Ελβετία. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν, με τους εργαζόμενους εξαθλιωμένους και αλυσοδεμένους, με παράλληλη ανεργία στα ύψη για να απειλούν και να εκβιάζουν με απόλυση όσους ξεζουμίζουν.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ

Απαιτούμε την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, την έξοδο της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαγραφή του χρέους.
Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που κριτήριο της δεν θα είναι το κέρδος, αλλά οι ανάγκες μας για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές μας, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν είναι παντοδύναμοι, δεν είναι πανίσχυροι.
Εμείς είμαστε πιο πολλοί, είμαστε η πλειοψηφία που υποφέρει.
Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Με καθημερινή δράση και συζήτηση μέσα στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στις γενικές συνελεύσεις, στις γειτονιές να οργανώσουμε σχεδιασμένα την επιτυχία της απεργίας. Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον αγώνα. Βρίσκονται απέναντι. Αποτελούν μια οργανωμένη γραφειοκρατία με στενούς δεσμούς με την εργοδοσία και το κράτος. Απαιτείται γραμμή πάλης που θα συγκρούεται με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που σέρνει συνεχώς στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου τους εργαζόμενους. Να δυναμώσουμε τα σωματεία, να γίνουν κάστρα αντίστασης απέναντι σε κάθε εργοδότη και στην τάξη τους. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Καμία ανοχή, καμία καθυστέρηση. Ο λαός πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά, μαχητικά, να αποκρούσει τους εκβιασμούς, να ξεπεράσει την τρομοκρατία. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση παντού, σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να αποτρέψουμε την ψήφιση και την υλοποίηση των νέων βάρβαρων μέτρων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ
Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε
να καταργήσουμε νόμους κι αφεντικά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΕΚ - ΟΕΕ: Απάλλαξαν τους εργοδότες πριν ακόμα ψηφιστεί η διάταξη!


[Άρθρο του Ριζοσπάστη της 13/10/2012. Για να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, πατάτε πάνω στην εικόνα]

Σοβαρό ζήτημα, μέχρι και νομιμότητας, προκύπτει από την εσπευσμένη εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να απαλλάξει αναδρομικά από την 1/9/2012 τους εργοδότες από τις εισφορές τους προς την Εργατική Κατοικία (ΟΕΚ) και Εργατική Εστία (ΟΕΕ) καθώς η σχετική τροπολογία που προωθήθηκε στη Βουλή αποσύρθηκε δύο φορές και δεν έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας είναι πέρα για πέρα εκτεθειμένο, αφού στη σπουδή του για γρήγορη απαλλαγή των εργοδοτών έδωσε σχετικές εντολές προς το ΙΚΑ και αυτό ενημέρωσε τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους στα νέα δεδομένα, αν και μέχρι τώρα η σχετική τροπολογία είναι «στον αέρα». Σε επαφή που είχε ο «Ρ» με το υπουργείο, η απάντηση που πήρε ήταν ότι πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία, που ακολουθείται στο δημόσιο, δείχνει τη βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης, ακόμα και προς τη συνηθισμένη κοινοβουλευτική πρακτική, όταν αυτή στέκεται εμπόδιο στην απρόσκοπτη και γρήγορη ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου. 

Φανερώνει ότι θα προχωρήσουν με κάθε τρόπο στην εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτεί η υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων και οι «ενστάσεις» που δήθεν προβάλλουν στελέχη της κυβέρνησης - όπως κατά καιρούς διαρρέουν στα αστικά ΜΜΕ - δεν είναι παρά βούτυρο στο ψωμί της παραπλάνησης των εργαζομένων.

Ζήτημα, όμως, υπάρχει και για τη Διοίκηση του ΙΚΑ, που χωρίς ακόμα τη σχετική τροπολογία, - στη βάση μόνο επιστολής του Γ. Βρούτση στις 7 Σεπτέμβρη - έθεσε σε λειτουργία τις διαδικασίες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών που οδηγεί στη μείωση των εσόδων του, αντί να φροντίζει για την είσπραξη των νόμιμων εισφορών.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας, με επιστολή του στις 7 Σεπτέμβρη προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, την οποία κοινοποίησε και στον Τύπο έκανε γνωστό πως: «Με σημερινή επιστολή του προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε για την επικείμενη (εντός του Σεπτέμβρη) νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), η οποία ανέρχεται σωρευτικά σε 1,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και διαδικασιών, προκειμένου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας»

Δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας στην πρεμούρα του να προχωρήσει στην απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές προς την Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία, δεν περίμενε ούτε την ψήφιση της τροπολογίας. Δεν υπολογίζει ούτε την τυπική νομιμότητα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται δήθεν να διαβουλεύεται και να επιζητεί το διάλογο. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υπουργός, μόλις προχτές, αρνήθηκε να συναντηθεί με συνδικαλιστές, οι οποίοι διεκδικούσαν μέτρα για την προστασία των ανέργων. Ο Γ. Βρούτσης και συνολικά η κυβέρνηση επιδεικνύει πυγμή προς τους εργαζόμενους, όταν την ίδια στιγμή σπεύδει να ικανοποιήσει όλα τα καπρίτσια της μεγαλοεργοδοσίας.

Στο 1,3 δισ. το χρόνο το «ψητό»

Η τακτική και η πρεμούρα αυτή δεν είναι ακατανόητη, αφού με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έθεσε άμεσα σε εφαρμογή το στόχο για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Συγκεκριμένα, μόνο με την απαλλαγή αυτή όπως εκτίμησε και το ίδιο το υπουργείο οι εργοδότες θα κερδίζουν ετησίως το ποσό των 247 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προστίθεται στο πλήθος των απαλλαγών, χαριστικών ρυθμίσεων και επιδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στον αντίποδα, βέβαια, οι όποιες συρρικνωμένες παροχές συνεχίζονται να δίνονται από τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ , όπως ο κοινωνικός τουρισμός, η επιδότηση ενοικίου, η λειτουργία παιδικών σταθμών, το κατασκευαστικό πρόγραμμα, δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης κατοικιών κ.τ.λ. που αφορούν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους οργανισμούς αυτούς, φορτώνονται στις πλάτες αποκλειστικά των εργαζομένων.

Και αυτή η απαλλαγή - όπως ομολογείται - είναι μόνο το πρώτο βήμα στο γενικό σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας που περιλαμβάνεται και στο 2ο μνημόνιο, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, δηλαδή περίπου κατά 18% των συνολικών εισφορών των επιχειρήσεων, στις οποίες όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί θα εξασφαλίζουν 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με τη μείωση των κατώτερων μισθών τουλάχιστον κατά 22% και 32% (για μέχρι 25 ετών) και αντίστοιχες μειώσεις και στους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων, οδηγεί στο χαντάκωμα της εργατικής τάξης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι - παρά την προπαγάνδα πάσης φύσης διαχειριστών του καπιταλισμού - η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι ασύμβατη με την ευημερία των εργαζομένων, προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, τις περικοπές των όποιων παροχών είχαν κατοχυρώσει και παράλληλα και την ασφυξία των ασφαλιστικών οργανισμών.

11 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ασφαλιστική: Υμνητές των επιχειρήσεων

[Άρθρο από το Ριζοσπάστη. Για να το διαβάσετε από τη σελίδα της εφημερίδας πατήστε πάνω στην εικόνα]

Εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της "Ριζοσπαστική Πρωτοβουλίας", παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ασφαλιστική. Αυτή την ανακοίνωση -πρόκειται για τη διακήρυξη της παράταξης μπροστά στις εκλογές του σωματείου της Εθνικής Ασφαλιστικής- σχολιάζει ο Ριζοσπάστης.

Ακολουθεί το άρθρο του Ριζοσπάστη:

10 Οκτωβρίου 2012

Απορία για την ΟΑΣΕ

Αντιγράφουμε από την Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ (8/10/2012) με θέμα «Στάση Εργασίας την 9-10-2012 και Παναττικό  Συλλαλητήριο» (θα τη βρείτε στο http://www.oase.gr/anakoinoseis/2012_10_08_StasiErgasias_Silalitirio.htm, όπου αναρτήθηκε μετά τη λήξη του ωραρίου τη Δευτέρα 8/10/2012. H ανακοίνωση αυτή δε μοιράστηκε σε κανένα χώρο εργασίας, παρά μόνο στάλθηκε με Fax στις εταιρείες μετά τις 14:00 τη Δευτέρα 8/10, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξε στις διευθύνσεις προσωπικού και από εκεί στα αζήτητα):



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Σας καλούμε  όλους να αντιδράσουμε (…) Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στην παναττική στάση εργασίας, που οργανώνει η ΓΣΕΕ την Τρίτη 09-10-2012 στις 12.:00  έως τις 15.:00 και συλλαλητήριο  στις 13:00 στο Σύνταγμα. (…)

 Μετά και από αυτή την ...έγκαιρη και καθοριστική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας (το κλαδικό σωματείο, ο ΣΥΑΕ, όπως και τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου δε βγάλανε καν δικές τους ανακοινώσεις για το θέμα), μας γεννιέται η εξής ειλικρινής απορία:

Κύριοι των παρατάξεων που συναποτελείτε αυτή τη στιγμή την «ενωτική» διοίκηση της ΟΑΣΕ, γνωρίζετε τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων του κλάδου;;;

Αν τα γνωρίζετε, μπορείτε να εξηγήσετε πώς «καλείτε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν» και να βρεθούν, σταματώντας τη δουλειά στις 12:00, στη 13:00 στα Συλλαλητήρια και στις 15:00 να είναι πίσω  στους χώρους εργασίας τους για δουλειά, σε μια μέρα μάλιστα που οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο είναι κλειστοί και η κυκλοφορία των άλλων ΜΜΜ απαγορεύεται;

Συνάδελφοι, αν δε λέγεται αυτό υπονόμευση, πώς λέγεται; Κάθε σωματείο που ήθελε πραγματικά να αξιοποιήσει τη στάση εργασίας της 9/10/2012 την επέκτεινε ανάλογα με τις ανάγκες και τα ωράρια των εργαζομένων του χώρου του. Λ.χ. το Κλαδικό Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής που συμμετέχει στο Π.Α.ΜΕ. κήρυξε στάση εργασίας 12-5 μ.μ. Η ΟΑΣΕ όμως όχι…

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι «εκπρόσωποι εργαζομένων» που την επομένη της κινητοποίησης θα βγούνε ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ και θα ισχυριστούν άλλη μια φορά πως «αυτοί προσπαθούν, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν ανταποκρίνονται και δε θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες».

Είναι οι ίδιοι που βασισμένοι σε αυτό το «επιχείρημα», στο όνομα της διατήρησης κάποιας ΣΣΕ, υπογράφουν όπου μπορούν μειωμένες επιχειρησιακές ΣΣΕ, είναι οι ίδιοι που έχουν ξεγράψει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ – ΕΛΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

Συμπλήρωση θέματος για το ΔΣ του ΣΥΑΕ



Αθήνα, 10/10/2012
Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση στον ΣΥΑΕ

Προς: Διοικητικό Συμβούλιο ΣΥΑΕ

Με επιστολή μας στις 4/10/2012 είχαμε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ, θέτοντας 4 θέματα προς συζήτηση και ψηφοφορία.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ανακοίνωσε πρότασή της «προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης» (μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=2565) , όπου καλεί σε λήψη αποφάσεων για απεργία στις 18 Οκτωβρίου.
Κατόπιν αυτού στο αίτημά μας της 4/10/2012 για συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΑΕ επαναδιατυπώνουμε το πρώτο θέμα προς συζήτηση και ψηφοφορία: Επιπλέον όσων είχαμε αναφέρει, θέτουμε σαν θέμα τη  λήψη απόφασης για πανελλαδική απεργία στο χώρο ευθύνης του ΣΥΑΕ στις 18 Οκτωβρίου, εφόσον βεβαίως συγκαλέσετε το ΔΣ πριν από αυτή την ημερομηνία.
Κατά τη δική μας άποψη είναι απαραίτητη η σύγκλιση του ΔΣ από την τρέχουσα εβδομάδα, ώστε να υπάρχει χρόνος για τη προετοιμασία της απεργίας στις 18/10 σε περίπτωση που η πρόταση γι αυτή υπερψηφιστεί.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα για την ημέρα και ώρα σύγκλισης του ΔΣ του Σωματείου με αυτά ή και με επιπλέον θέματα ώστε να καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας.


Για την Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση στον ΣΥΑΕ ,
Νίκος Νιάνιος, Νίνα Τσαγκάρη, Διονύσης Αθανασόπουλος